Mezinárodní setkání projektu BEYOU přináší nové možnosti pro vzdělávání v oblasti mediální gramotnosti

Plzeň, Česká republika, 29. srpna 2024 – Ve Střední zdravotnické škole a Vyšší odborné škole zdravotnické v Plzni se uskutečnilo významné mezinárodní setkání projektu BEYOU, jehož cílem je vytvoření rámce pro vzdělávání v oblasti mediální gramotnosti (MedLit Health Workers). Projekt, který je součástí programu Erasmus+, se zaměřuje na zlepšení schopností zdravotníků pracovat s moderními médii a digitálními nástroji, aby lépe komunikovali se svými pacienty a širokou veřejností.

Setkání, které probíhalo ve dnech 28. a 29. srpna 2024, hostila plzeňská zdravotnická škola, která se stala centrem pro výměnu zkušeností a diskusi o budoucích aktivitách v rámci projektu BEYOU. Projekt je financován pod číslem 2023-3-CZ01-KA210-YOU-000181696 a jeho hlavním úkolem bylo v rámci pracovního balíčku WP3 vytvořit školicí rámec pro pracovníky ve zdravotnictví.

Program dne 29. srpna 2024

Setkání bylo oficiálně zahájeno 29. srpna v 10:00 hodin uvítáním a úvodními slovy zástupců hostitelské školy a koordinátora projektu z německého týmu. Následovala podrobná prezentace cílů transnárodního setkání (TPM) a celkových záměrů projektu, které představily týmy z České republiky a Srbska. Během těchto úvodních bloků se účastníci dozvěděli o programu celého dne a očekávaných výstupech.

Po úvodních prezentacích následovala prohlídka školy a návštěva jejích vzdělávacích center. Hosté měli možnost nahlédnout do specializovaných laboratoří a výukových místností, kde studenti získávají praktické dovednosti v různých oblastech zdravotnictví. Součástí tohoto bloku byly také krátké prezentace národních týmů, během nichž každý tým stručně představil své aktivity v rámci projektu.

Závěr setkání

Setkání bylo zakončeno v odpoledních hodinách shrnutím klíčových poznatků a reflexí účastníků z obou dnů. Během slavnostní ceremonie byli všem účastníkům uděleny certifikáty za jejich účast a přínos k projektu. Poslední slova patřila diskusi o následujících krocích, které jsou v rámci projektu BEYOU plánovány, a stanovení časového harmonogramu pro jejich realizaci.

Projekt BEYOU pokračuje v rozvíjení vzdělávacích aktivit, které mají za cíl zlepšit mediální gramotnost zdravotníků a tím přispět k lepší komunikaci mezi zdravotnickým personálem a pacienty v digitálním věku. Další fáze projektu se zaměří na testování vytvořeného školicího rámce a jeho adaptaci pro potřeby různých zemí zapojených do projektu.

O projektu BEYOU: Projekt BEYOU je financován z programu Erasmus+ a jeho cílem je vytvořit inovativní školící rámec pro pracovníky ve zdravotnictví, který jim umožní lépe porozumět a využívat moderní média v jejich každodenní praxi. Projekt zahrnuje několik partnerů z různých evropských zemí, kteří spolupracují na zlepšení vzdělávání v oblasti mediální gramotnosti